Steeds meer organisatie hanteren een ‘achter de voordeur’ aanpak. Uw medewerkers kunnen zo problemen al in een vroegtijdig stadium te signaleren en naar bevinden handelen. Maar zijn zij ook in staat om de signalen goed te interpreteren? Hebben zij ook de handvatten om het gesprek en eventueel de confrontatie met aan te gaan? Weten zij de risico’s juist in te schatten en zijn zij in staat om de juiste ketenpartner op het juiste moment in te schakelen?
Vroegtijdige risicosignalering
In de training ‘Vroegtijdige risicosignalering’ wordt uitgebreid in gegaan op verschillende risicofactoren, indicatoren en signalen waarmee uw medewerkers mee te maken kunnen krijgen. We staan stil bij de belangrijkste (psychisch) ziektebeelden, maar besteden ook uitgebreid aandacht aan gedragspatronen die kunnen wijzen op sociaal maatschappelijk, medische of psychische problemen.
Meer dan afvinklijst
Een goede risicosignalering beperkt zich niet alleen tot de voor de hand liggende onderwerpen. De cliënt kan immers op veel gebieden risico’s lopen. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan risicosignalering in de brede zin van het woord. Het is immers geen afvinklijstje maar een manier van werken en wezenlijk onderdeel van het zorgproces. Om risico’s te kunnen signaleren moet je weten waar je op moet letten. Het vergt kennis van het menselijk lichaam, ziektebeelden en potentiële problemen en risico’s.
Het vergt kennis van zaken ten aanzien van:
- Kennis van ziektebeelden, symptomen, gevolgen van aandoeningen, medicatie, risico’s.
- Communicatieve vaardigheden; wanneer en hoe ga je het gesprek en/of de confrontatie aan?
- Observatievaardigheden.
- Gestructureerd werken (methodisch, planmatig).
Voor wie?
De training is bedoelt voor medewerkers die bij de clienten thuis komen en/of werken met een ‘achter de voordeur’ aanpak. De training wordt afgestemd op de dagelijkse praktijk van de medewerkers en is er opgericht om hen de juiste vaardigheden en methodieken bij te brengen.