Iemand prikkelen om van de drank af te komen. Niet met rationele argumenten, of een emotioneel beroep, maar letterlijk de hersens prikkelen met kleine stroomstootjes. Zou het zo eenvoudig kunnen zijn? Bij verschillende andere aandoeningen blijkt het te werken. Bij Parkinson bijvoorbeeld worden extreem goede resultaten geboekt en is wordt de behandeling, onder voorwaarden, door de zorgverzeraar vergoed. Neurochirurg Chris van der Linden en TopDokter, heeft onlangs de aanvraag voor een proef bij alcolisten ingediend.
Het principe is eenvoudig. Via een gaatje in de schedel worden electroden aangebracht in een bepaald gebied van de hersenen; de nucleus accumbens. Het beloningssysteem van het brein. Een onderhuids draadje loopt naar een pacemaker bij het sleutelbeen. “Bij alcoholverslaafden is de nucleus accumbens overactief. Met electrisch simulatie kan je het gevoel van beloning wegnemen en wellicht de verslaving omkeren. In Duitsland zijn al enkele experimenten uitgevoerd en de resultaten zijn veelbelovend. De proef van Van der Linden gaat in eerste instantie om vijf patienten die een implantaat krijgen. “Mensen die beseffen dat alcohol hen sociaal in de vernieling heeft geholpen en al verschillende behandelingen hebben geprobeerd. Dit kan een van de grootste problemen in onze samenleving oplossen” aldus Van der Linden.
500.000 mensen met alcohol probleem
In 2007-2009 is in het NEMISIS onderzoek gedaan naar het voorkomen van alcoholverslaving in de bevolking tussen 18 en 64 jaar (2). Hiervoor is de DSM IV gebruikt. 82.400 mensen zijn verslaafd. De DSM IV spreekt ook van alcoholmisbruik. 395.000 mensen misbruiken alcohol. Misbruik wil zeggen dat je wel allerlei negatieve gevolgen van alcohol ondervindt maar er is nog geen sprake van gewenning en het optreden van onthoudingsverschijnselen bij stoppen. 30.764 mensen zijn in therapie (bron: Jellinek)